Steriletul

Spread the love

Daca iti doresti un mijloc de contraceptie eficient, care sa nu iti agreseze organismul si care sa nu prezinte prea multe efecte adverse, atunci este bine sa iei in calcul steriletul, un dispozitiv intrauterin contraceptiv utilizat de aproximativ 180 de milioane de femei din intreaga lume.

contraceptive_intrauterine_bwvpj_6scqtSteriletul este un dispozitiv in forma de T, are dimensiuni cuprinse intre 2,5 – 3,5 cm si este dotat cu fire de control, care permit pe de o parte extragerea facila de catre medic (rareori, se face sub anestezie sau chirurgical), dar si verificarea pozitionarii corecte a acestuia de catre utilizatoare. Aceste fire nu incomodeaza in timpul actului sexual pe niciunul dintre parteneri, iar in cazul in care se sesizeaza un disconfort, exista posibilitatea ca firele sa fie ajustate de catre medicul ginecolog. Momentul ideal pentru inserarea steriletului este dupa finalizarea ciclului menstrual, cand exista siguranta inexistentei unei posibile sarcini si cand colul uterin este mai moale.

In functie de rezultatele examenelor medicale, ginecologul iti va recomanda unul dintre urmatoarele modele de sterilet:

Activ, care elibereaza ioni de cupru. Acestia au atat rolul de spermicid cat si de a provoca inflamarea mucoasei uterine, impiedicand implantarea ovulului fecundat in peretele uterului. Astfel, riscul de a ramane insarcinata este de 3%;

Hormonal, care elibereaza continuu doze slabe de hormon progestativ (contine 52 mg de levonorgestrel). Rolul acestuia este de a mari consistenta mucusului vaginal, pentru a impiedica inaintarea spermatozoizilor catre ovul. Sansele de a ramane insarcinata sunt, in acest caz, de doar 2%;

Inert/pasiv, fabricat din otel sau plastic, care nu contine niciun principiu activ, motiv pentru care este prea putin eficient.

Avantajele utilizarii steriletului sunt numeroase, iar printre acestea se numara: in general este bine tolerat de organism; in cazul, steriletului hormonal, riscul de infectii este mai scazut; este cea mai ieftina metoda de contraceptie pe durata indelungata, deoarece steriletul cu ioni de cupru poate fi utilizat timp de 10 ani, in timp ce steriletul hormonal, doar pe o perioada de 5 ani; poate fi folosit ca metoda de contraceptie de urgenta; poate fi utilizat inclusive de femeile care practica sport, deoarece niciun efort fizic nu determina expulzarea accidentala a acestuia; poate fi extras oricand femeia isi doreste acest lucru si nu afecteaza fertilitatea, aceasta revenind la normal imediat dupa inlaturarea dispozitivului; steriletul pe baza de cupru poate fi introdus chiar si in perioada in care mamica alapteaza; poate fi introdus la un interval de 48 de ore- 6 saptamani de la nastere, in functie de recomandarile medicului.

Exista, bineinteles si dezavantaje ale implantarii steriletului, cum ar fi: ciclul menstrual poate fi abundent si prelungit, putand determina aparitia anemiei. Uneori, acesta este insotit si de dureri abdominale si/sau lombare;  posibilitatea sangerarii in afara perioadei de mestruatie; risc crescut de infectii, in cazul in care femeia nu este monogama (are parteneri multipli), deoarece steriletul nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala; steriletul hormonal are aceleasi efecte adverse ca si pilulele contraceptive (dureri de cap, tensiune mamara, modificarea libidoului etc);de regula, nu sunt recomandate femeilor care nu au dat inca nastere la copii; in cazuri foarte rare, poate aparea perforarea uterului. Daca aceasta complicatie nu este depistata la timp, exista un risc major ca utilizatoarea sa ramana insarcinata etc. grossesse-extra-uterine-800

In conditiile in care femeia sufera de anumite afectiuni (patologii sau malformatii ale uterului, sangerari inexplicabile la nivelul uterului, predispozitie la sarcina extrauterina, infectii genitale sau cu transmitere sexuala, alergie la hormoni progestativi sau cupru, in ultimele saptamani au facut subiectul unui avort, anomalii ale ventriculelor inimii etc) medicul va contraindica folosirea steriletului ca si metoda de contraceptie.

РSteriletul a fost inventat in 1928 de catre medicul Ernst Gräfenberg, acelasi care a descoperit si punctul G. Acesta a fost inspirat de arabii din desert, care controlau sarcina dromaderelor prin introducerea unei mici cantitati de cupru in uterul acestora;

-Studiile arata ca, intr-un an de zile, doar 1-2 femei care au sterilet dintr-un esantion de 100, raman insarcinate. In acest caz, dispozitivul nu produce malformatii fatului, dar trebuie extras urgent, pentru a se diminua riscul avortului, al nasterii premature sau al infectiilor.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *